When East Meets West forum, jedan od najznačajnijih evropskih događaja iz oblasti filmske industrije, održan je u okviru Filmskog festivala u Trstu, u periodu od 22. do 25. januara.

Među crnogorskim predstavnicima na forumu When East Meets West u Trstu, bila je i Aleksandra Božović, direktorica Filmskog centra Crne Gore. Ona je učestvovala na sastancima regionalnih filmskih centara i agencija, okruglim stolovima i drugim aktivnostima u okviru ovog industrijskog događaja.

“Ovogodišnji industrijski market WEMW koji je održan u okviru Filmskog festivala u Trstu bio je izuzetno važan, jer smo imali priliku da razgovaramo sa predstavnicima zemalja niskog produkcijskog kapaciteta poput Crne Gore, te da dogovorimo buduće korake u cilju umrežavanja naših filmskih radnika sa međunarodnom filmskom zajednicom, sa jedne strane, kao i promocije crnogorskog filma u Grčkoj, Jermeniji, Moldaviji, Gruziji, ali i zemljama regiona, sa drudge strane”, izjavila je Aleksandra Božović, direktorica Filmskog centra Crne Gore.

Među učesnicima WEMW programa bili su i crnogorski predstavnici – producenti Bojana Radulović i Ivan Đurović i reditelj Nikola Vukčević.
Ivan Đurović (Artikulacija Film) bio je jedan od selektovanih učesnika programa WEMW Focus, a program je učesnicima pružio sveobuhvatan pregled najznačanjiih mogućnosti finansiranja, distribucije i tržišta koje nude teritorije u fokusu WEMW-a 2023: Jermenija, Azerbejdžan, Gruzija, Moldavija, Ukrajina (istočni fokus) i Španija, Portugal, Latinska Amerika (zapadni fokus).
Reditelj Nikola Vukčević (Galileo Production) bio je jedan od učesnika programa The On Demand Ecosystem, radionice koju su vodile Silvia Cibien i Agustina Lumi, uz podršku ICAA – Instituta za film i audiovizuelnu umjetnost Španije. Program je učesnicima pružio jedinstvenu priliku za bolje razumijevanje raznolikosti VoD sistema. Seriju predavanja, studija slučaja i kurseva sproveli su stručnjaci Vicky Campolongo (BB Media), David Matamoros (Mr Miyagi Films) i Fabrizia Palazzo (Movistar Plus+ International) i time pomogli učesnicima da unaprijed planiraju strategije online distribucije i sufinansiranje svog sadržaja, odgovarajući na zahtjeve publike.
Detaljnije na https://www.wemw.it.