ReActing as a Star – novi međunarodni program posvećen umrežavanju filmskih i TV glumaca u regionu i njihovoj promociji u evropskoj filmskoj industriji, održan je u Kranju od 16. do 19. juna, u okviru drugog izdanja Filmskog festivala KRAFFT. Platforma, nastala po inicijativi Slovenačkog filmskog centra, realizovana je u saradnji sa Sarajevo Film Festivalom, Međunarodnom mrežom direktora kastinga (ICDN) i partnerskim filmskim centrima iz Crne Gore, Hrvatske, Srbije i Sjeverne Makedonije.

 

 

Intenzivnom trodnevnom programu je ispred Filmskog centra Crne Gore prisustvovao Marko Eraković, savjetnik za međunarodnu promociju i saradnju, koji je pohvalio napore organizatora na umrežavanju i povezivanju glumaca iz regiona, kao i na njihovom predstavljanju evropskoj filmskoj industriji. Tom prilikom promovisan je i rad Filmskog centra Crne Gore, sa posebnim osvrtom na promociju Crne Gore kao atraktivne filmske destinacije.

 

U programu „ReActing as a Star“ učestvovali su brojni glumci iz regiona: iz Slovenije Maruša Majer, Saša Pavlin Stošić i Jure Ivanušič; iz Hrvatske Judita Franković Brdar, Goran Marković i Josip Ledina; iz Bosne i Hercegovine Alban Ukaj, Alena Džebo i Kerim Čutuna; iz Makedonije Zorica Nuševa, Xhevdet Jashari, Tamara Ristoska i Sabina Memishi; iz Srbije Katarina Marković, Petar Benčina i Milena Božić; iz Crne Gore Emir Ćatović, Kristina Obradović i Milica Šćepanović, dok je ispred Udruženja glumaca Crne Gore učestovala glumica Anđela Radović.

 

 

Cilj programa „ReActing as a Star“ je da okupi regionalne filmske i TV glumce, međunarodne kasting direktore i agente, kao i da ih promoviše na regionalnoj i međunarodnoj sceni. Zamišljen je kao događaj za umrežavanje na kojem se glumci mogu usavršiti i proširiti svoja znanja, istovremeno stvarajući nove poslovne prilike. Tokom trodnevnog događaja, renomirani glumci, reditelji, direktori kastinga i agenti podijelili su svoja profesionalna iskustva u svojstvu stručnjaka i voditelja tematskih radionica.

 

 

Međunarodni program uključivao je radionice koje su vodili hrvatski glumci Leon Lučev Jelena Graovac Lučev, direktorica kastinga na filmovima francuskog reditelja Lik Besona, Nathalie Chéron i rediteljka Teona Strugar Mitevska iz Sjeverne Makedonije. Masterklas predavanja održali su renomiranii hrvatski reditelj Dalibor Matanić, kasting direktorica na filmu Najgora osoba na svijetu Yngvill Kolset Haga, kao i rediteljka pokreta i koordinatorka intimnih scena za film i televiziju Ita O’Brien. Upravo je snimanje intimnih scena, kao jednog od najizazovnijih aspekata glumačkog rada, bila središnja tema festivala, čiji je ovogodišnji moto bio: “Glumi lokalno, djeluj globalno”.