Film „Živi i zdravi“ crnogorskog reditelja Ivana Marinovića premijerno je prikazan pred punom salom „Apollo Kina“ u okviru takmičarskog programa 27. izdanja međunarodnog Filmskog festivala “Black Nights” u Talinu. Publika je sa oduševljenjem i velikim aplauzom ispratila ekipu filma, a karte za naredne projekcije su unaprijed rasprodate.

“Uvijek postoji uzbuđenje kada film prvi put gledate sa publikom, pogotovo u ovom slučaju estonskom. Međutim, sjajno su reagovali, a i kako čujem sve karte su unaprijed rasprodate što me čini veoma srećnom. Ipak, najviše me veseli premijera našeg filma u regionu”, izjavila je glavna glumica u filmu Tihana Lazović.

„Bilo je uzbudljivo, baš kao i samo snimanje, odnosno kao i sam film. Mislim da smo uspjeli publici da prenesemo i dočaramo energiju i običaje našeg podneblja, kao i da ih nasmijemo, zagrijemo i zabavimo. Svakako ovaj film, iako je komedija, otvara i neka ozbiljna pitanja društvene dinamike koja su predstavljena kroz jednu uzbudljivu mediteransko – balkansku svadbu“, izjavio je glumac Goran Slavić.

 

Tallinn Black Nights Film Festival

 

„Velika je čast i zadovoljstvo premijerno predstaviti film u glavnoj konkurenciji, na ovakvo značajnom međunarodnom filmskom festivalu, pogotovo imajući u vidu istančan ukus publike. Bez obzira što se “Živi i zdravi” bave našim mentalitetom i što je film bogat našim autentičnim humorom, ispostavilo se da film komunicira i sa festivalskom publikom, i da ih se tiče zbog univerazalnih tema koje donose svadba, brak, porodica a da su im odnosi snaga izmedju žena i muškaraca unutar porodice kompleksni i uzbudljivi”, izjavio je Ivan Marinović, reditelj i scenarista ovog ostvarenja.

Ivan Marinović publici je poznat po debitantskom ostvarenju „Igla ispod praga“, filmu koji je 2016. godine bio crnogorski kandidat za nagradu Oskar i koji je obišao više od 50 međunarodnih filmskih festivala, u novom filmu okuplja impresivnu glumačku ekipu.

 

Tallinn Black Nights Film Festival

 

Uloge u filmu ostvarili su –Tihana Lazović, Mirjana Joković,  Goran Bogdan, Snježana Sinovčić Šiškov, Momčilo Pićurić, Goran Slavić, Nikola Ristanovski, Dejan Đonović, Dragana Dabović i drugi. Film je sniman u Crnoj Gori na teritoriji opštine Herceg Novi i Portonovi Resort-u.

Većinski crnogorski film „Živi i zdravi“ je ko-podukcija sa još pet zemalja. Partneri su Adriatic Western iz Crne Gore, Sense Production iz Srbije, Analog Vision iz Češke, Kinorama iz Hrvatske, Krug Film iz Severene Makedonije i Spok Film iz Slovenije.

Film su podržali Filmski centar Crne Gore, Radio Televizija Crne Gore, Opština Herceg Novi, Portonovi rizort, Turistička organizacija Herceg Novi, Filmski centar Srbije, Češki filmski fond, Hrvatski audiovizuelni centar, Filmska agencija Severne Makedonije, Slovenski filmski centar, Eurimages, Kreativna Evropa MEDIA i See Cinema Network.

Premijera u domaćim bioskopima očekuje se u početkom naredne godine.

Teaser trailer filma:

https://youtu.be/X2FScZH2URg?si=q2j9aq-FoWbFKGzN