Dugometražni igrani film “Zaliv” reditelja Dragutina Draška Đurovića, u produkciji kompanije Montenegro Max Film, podržan je na konkursu za sufinansiranje manjinskih koprodukcija Hrvatskog audiovizuelnog centra. Film je podržan iznosom od oko 69.000 eura.

Na javni poziv za podršku filmskim koprodukcijama za manjinskim hrvatskim udjelom stigle su 34 prijave. Razmatrana su 32 projekta, od čega su sredstva odobrena za osam projekata u ukupnom iznosu od 2.440.000 kuna.

Film “Zaliv”, u produkciji kompanije Montenegro Max Film iz Podgorice, većinska je crnogorska koprodukcija, a hrvatski koproducent je Interfilm produkcija.

U scenama snimljenim u prvoj fazi igra američka glumica Marisa Berenson, poznata zvijezda kultnih filmova “Kabare”, “Smrt u Veneciji”, “Barry Lyndon”, te glumica iz Srbije Isidora Građanin, kao i mladi glumac iz Herceg Novog, Danilo Babović.

Producent filma je Karlo Kalezić, direktor fotografije Radan Popović, kasting je radio Slado Divanović, a kostimografkinja je Seka Martinović, a scenograf Stanislav Nikičević. Snimatelj i dizajner zvuka na filmu je Nenad Vukadinović.

Film je ranije podržan od strane Filmskog centra Crne Gore, Filmskog centra Srbije, Fondacije za kinematografiju Sarajevo i Radio televizije Crne Gore.

Sinopsis: Tri religije, tri nacije, jedan grad u Bokokotorskom zalivu u Crnoj Gori na početku Prvog svjetskog rata. Sudbine nijesu uvijek režirane, neke se mijenjaju vremenom, a okolnosti utiču na ličnosti. Da li je čista sila ono što garantuje preživljavanje u teškim i nestabilnim vremenima ili humanost pobjeđuje?