Dodjelom nagrada najboljim filmovima u četiri kategorije, sinoć je, u Amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije, svečano zatvoren 13. Beldocs festival, koji je ove godine održan online od 3. do 10. septembra.

Dokumentarni film “Blizanci satkani od sna” crnogorskog reditelja Seada Šabotića i Lee Vahrušev, nagrađen je za najbolju montažu, koju potpisuje Mina Petrović. Za nagrade za najbolji film, snimatelja i montažu u okviru selekcije Srpski takmičarski program takmičilo se osam filmova. O nagradama je odlučivao žiri u sastavu: Anthoine Tirion (kritičar, pisac i selektor), Heleen Gerritsen (producentkinja) i Dejan Petrović (scenarista i reditelj).

 

Blizanci satkani od sna

 

Nagradu za najbolji film Srpske takmičarske selekcije dobio je film “Govori da bih te video” autorke Marije Strajnić. Nagrada za najbolju kameru Srpskog takmičarskog programa dodjeljena je Staši Bukumirović za film “Pripadnost” rediteljke Tee Lukač. Posebno priznanje žirija u Srpskom takmičarskom programu dodjeljeno je filmu “Drenjine” u režiji Nikole Stojanovića.

 

Za nagradu najbolji film Međunarodne takmičarske selekcije nadmetalo se 12 internacionalnih dokumentarnih ostvarenja. Žiri u sastavu Maria Vera (festivalska distributerka i agentkinja prodaje), Kazuo Hara (reditelj) i Ivan Marković (reditelj i direktor fotografije) odlučio je da nagrada za najbolji film pripadne autoru Hassenu Ferhaniju, za ostvarenje “Ulica Sahara 143”. Specijalnu nagradu žirija osvojio je film “Viktorija” koji su režirale Sofie Benoot, Liesbeth De Ceulaer i Isabelle Tollenaere Waren. Nagrada za najbolji kratki film Beldocsa pripala je Josipu Lukiću za film “Bjeli Božić”.

 

U okviru Beldocs Industry programa, uručeno je više različitih nagrada, među kojima je i nagrada koju dodjeljuje Filmski centar Crne Gore, koji je još od ranije partner Beldocs festivala. Tako je Beldocs Academy nagrada Filmskog centra Crne Gore pripala VR projektu Up in the air Oksane Syhareve i Natalije Pogudine iz Ukrajine. U ovom dijelu programa takmičila su se još dva crnogorska projekta – “21 km” rediteljke i producentkinje Bojane Radulović i reditelja Nikole Ljuce i „’gram Royalty“, rediteljke Katarine Bulajić. Program Beldocs Academy ove godine je bio posvećen novim medijima i VR/AR tehnologijama.

 

Beldocs Academy

Beldocs Academy

 

21 km” je projekat augmentovane realnosti (AR), koji je predstavljen na Beldocsu, nakon uspješne selekcije na jednom od najvećih američkih festivala SXSW u Ostinu (Teksas), koji je odložen usljed pandemije virusa Covid-19 za 2021. godinu. Iza projekta stoji crnogorska producentska kompanija CODE BLUE Production, a projekat je podržan od strane Ambasade SAD u Crnoj Gori, American Film Showcase-a i Univerziteta Južna Kalifornija.

 

’gram Royalty” rediteljke Katarine Bulajić i producentkinje Marije Vlahović, a u produkciji kompanije ABA Film iz Podgorice, bavi se fenomenom “internet slave”. U prethodnom periodu je podržan od strane Filmskog centra Crne Gore.

 

Beldocs

Beldocs

 

U okviru Beldocs Industry programa, dodjeljena je i Serbian Docs in Progress nagrada od 1.000 eura za projekat “I, gde je taj princ na belom konju?” rediteljke Sonje Rakić, uz posebno priznanje projektu filma “I’m people, I am nobody” Svetislava Dragomirovića.

 

Glavna nagrada Beldocs in Progress, pod pokroviteljstvom festivala Beldocs, pripala je projektu “Sunny” gruzijske rediteljke Keti Machavariani, dok je posebno priznanje žirija dobio projekat “Funk Yu” hrvatskog reditelja Franka Dujmića. Nagrade Cinesquare i East Silver Caravan otišle su projektu “The Elf’s Tower” ukrajinske rediteljke Poline Kelm.

 

U okviru Beldocs Teen programa za najbolji film proglašen je dokumentarac “Let iznad blokova” autorki Ellen Fiske i Ellinor Hallin. Specijalna nagrada žirija u ovoj konkurenciji pripala je filmu “Kako učiti da voziš skejtbord u ratnoj zoni (ako si devojčica)” rediteljke Carol Dysinger.

 

Nakon dodjele nagrada, premijerno je prikazan film “iČovek” norveške rediteljke Tonje Hessen Schei, koji je zatvorio ovogodišnje festivalsko izdanje.

 

Festival su pored fonda Kreativna Evropa Evropske unije podržali i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Filmski centar Srbije, Ambasada Holandije, fondacija Heinrich Böll Stiftung, Norveška ambasada, Italijanski kulturni centar, Austrijski kulturni forum, Gete Institut, Ambasada Švajcarske, Francuski institut, AC/E (Accion Cultural Espanola), Ambasada Izraela, Ambasada Slovenije, Norveški filmski institut, Slovenački filmski centar, Filmski centar Crne Gore, Bioskop Balkan i Fondacija „Saša Marčeta“.