22. izdanje Festivala slovenačkog filma koji je ove godine održan od 17. do 22. septembra u Portorožu, uspješno je završen, okupivši i ove godine brojne filmske radnike iz regiona.

Festivalu je prisustvovao i direktor Filmskog centra Crne Gore, Sehad Čekić, koji je ujedno bio i specijalni gost na zatvaranju festivala.

U okviru pratećeg programa, predstavljene su nacionalne filmske ustanove i fondovi, pa su pored predstavnika Filmskog centra Crne Gore, na festivalu bili prisutni i predstavnici Hrvatskog audio-vizuelnog centra i Filmskog centra Srbije.

Festival slovenačkog filma (FSF) svojevrstan je pregled nove audio-vizuelne produkcije, a nasljednik je Sedmice domaćeg filma u Celju, osnovane sedamdesetih godina, koja je nakon osamostaljenja preimenovana u Slovenački filmski maraton i premještena u Portorož, a potom nazvana Festival slovenačkog filma.

 

Profesionalni program festivala dobija sve veći naglasak kroz tematske konferencije, međunarodne filmske radionice i koprodukcijske sastanke, koji su ove godine imali fokus na Italiju kao zemlju partnera.

Nagradu “Vesna” za najbolji film na 22. Festivalu slovenačkog filma dobilo je ostvarenje “Chestnut Forest Stories” reditelja Gorana Božića, koji je ujedno nagrađen za najbolju režiju. Glavnu nagradu je uručio ministar kulture Republike Slovenije, Zoran Poznič. Pregled nagrađenih na ovogodišnjem izdanju FSF-a možete pogledati ovdje.

Nekoliko dana nakon festivala, nagrađeni filmovi biće predstavljeni kroz reprizne projekcije u Ljubljani, u kinu Komuna.