Sarajevo Film Festival završava se danas, a u Narodnom pozorištu su sinoć dodeljene nagrade čime je takmičarski dio zvanično završen.

Crnogorska kinematografija i ove godine predstavljena je na Sarajevo Film Festivalu i to kroz brojne projekte, producente i autore iz Crne Gore koji su bili dio programa i festivalskih aktivnosti u okviru 25. izdanja festivala.

Festival u Sarajevu otvorila je premijera crnogorske manjinske koprodukcije „Sin“, igranog filma u režiji Ines Tanović, koji je koprodukcija Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Rumunije i Slovenije. Crnogorski koproducent je Veliša Popović (Cut-Up), a u filmu uloge tumače i mladi glumci Lidija Kordić i Lazar Dragojević. Film “Sin” podržan je od strane Filmskog centra Crne Gore na prvom konkursu za sufinansiranje manjinskih koprodukcija u 2017. godini.

Na ovogodišnjem SFF-u, regionalnu premijeru imao je i SEE FACTORY: SARAJEVO MON AMOUR omnibus –  pet kratkih filmova nastalih u Sarajevu u produkciji Sarajevo Film Festivala (Obala Art Centra), među kojima je i kratki film “The Package” koji zajednički potpisuju crnogorski reditelj Dušan Kasalica i rumunska rediteljka Teodora Ane Mihai.

Crnogorski film “Ti imaš noć”, reditelja Ivana Salatića, prikazan je u okviru programa Focus ovogodišnjeg SFF-a.


International Casting Directors Network i SFF organizovali su i radionice za glumice i glumce iz regiona, gdje je učestvovao i crnogorski glumac Nikola Vasiljević.

Dodjela nagrada 25. SFF-a dodijeljene su sinoć u Narodnom pozorištu, a za najboljim igrani film na Sarajevo Film Festivalu 2019. proglašen je “Take Me Somewhere Nice“, rediteljke Ene Sendijarević. Film je koprodukcija Bosne i Hercegovine i Holandije. Srce Sarajeva za najbolju režiju dobio je Emin Alper za film “Tri sestre“. Nagradu za najbolju glumicu dobila je Irina Jambonas za film “Rounds“, dok je za najboljeg glumca proglašen Levan Gelbakhiani za ulogu u filmu “And then We Danced“. “When Persimmons Grew” režisera Hilala Bajdarova proglašen je za najbolji dokumentarni film, dok je specijalna nagrada žirija u ovoj kategoriji pripala Sajri Subašić za film “Gomila materijala“. Najbolji kratki film na 25. SFF-u je “The Last Image of Father” reditelja Stefana Đorđevića, a specijalno priznanje žirija dobio je Adi Voicu za film “The Last Trip To The Seaside“. Srce Sarajeva za najbolji studentski film pripalo je Nikoli Stojanoviću za film “Šerbet“. “Human Rights” nagradu dobila je Reka Szabo za film “The Euphoria of Being“.

Predsjednik žirija bio je Ruben Ostlund, švedski reditelj i scenarista, a odluke o nagradama donijeli su i Bero Bejer, direktor Međunarodnog filmskog festivala u Rotterdamu, Funa Maduka, direktorka za razvoj originalnih filmskih sadržaja u kompaniji Netfliks, Jovana Stojiljković srpska glumica i Teona Strugar Mitevska, makedonska rediteljka.

Pored nagrada u takmičarskoj selekciji, dodijeljene su i nagrade CineLink Co-Production Marketa za 2019. Žiri u sastavu Sehad Čekić, direktor Filmskog centra Crne Gore,  Georges Goldenstern iz Cinéfondation-a, Behrooz Hashemian ispred Silkroad Production-a, Čedomir Kolar iz A.S.A.P. Films-a, Emma Scott ispred Screen Ireland i Annamaria Lodato, predstavnica ARTE France Cinéma odlučili su da specijalno priznanje dodijele projektu “Živi i zdravi”, crnogorskog reditelja i scenariste Ivana Marinovića. Ovaj film je koprodukcija Crne Gore i Srbije iza kog stoje firme Adriatic Western (CG) i Sense Production (RS).

Nagrada Eurimaža za razvoj koprodukcijskog projekta pripala je filmu “The Happiest Man In The World Or Lessons In Love” u produkciji firme Sisters and Brother Mitevski iz Sjeverne Makedonije.

I ove je godine dodijeljena nagrada koja nosi naziv Filmskog centra Crne Gore – Film Centre of Montenegro CineLink Award. Nagrada Filmskog centra Crne Gore pripala je projektu “Third Kind”, grčkog reditelja Yorgosa Zoisa, u produkciji Foss productions i Squared Square kompanija.

Artekino International Prize pripala je grčko-rumunskom projektu “Mignon” rediteljke Sofije Georgovassili iza kog stoje produkcijske kuće Plays2Place i Luna Film. Judit Stalter dobitnica je stipendije EAVE+.

Počasno Srce Sarajeva ove godine su dobili reditelji Alejandro González Iñárritu i Paweł Pawlikowski, kao i glumica Isabelle Huppert i glumac Tim Roth.

Sarajevo film festival se zatvara danas, pa će na otvorenoj sceni premijerno biti prikazan film “Bilo jednom u Holivudu” Kventina Tarantina.

Detaljnije o nagradama možete čitati ovdje.