Na nedavno završenom 27. Sarajevo film festivalu crnogorska kinematografija imala je značajno prisustvo. U glavnom takmičarskom programu prikazan je debitantski dugometražni film Dušana Kasalice „Elegija lovora“, dok je u takmičarskom programu studentskih filmova prikazan film „Ječam žela“ Andrije Mugoše, a dokumentarnoj selekciji prikazana je i manjinska crnogorska koprodukcija „Pomirenje“ u režiji Marije Zidar. Svi navedeni filmovi su podržani od strane Filmskog centra Crne Gore.

 

 

Osim toga, crnogorska glumica Milica Šćepanović učestvovala je na Sarajevo Talent Campusu, programu festivala koji je posvećen mladim filmskim profesionalcima.

 

 

U sklopu sekcije festivala Cinelink Industry Days, dodijeljena je nagrada koja nosi naziv Filmskog centra Crne Gore – Film Centre of Montenegro Cinelink Award, i to za projekat iz Turske „Hesitation Wound“ reditelja Selamana Nacara. Nagrade je dodijelio i fond Eurimaž, Filmski centar Srbije i TV Arte.

 

 

Tokom festivala organizovan je i niz konferencija i okruglih stolova na kojima su učesnici diskutovali o aktuelnim temama bitnim za razvoj filmske industrije u Evropi, posebno u svijetlu posljedica koje na filmsku industriju ostavila pandemija COVID-19. Na okruglom stolu pod nazivom „Da li koprodukcije mogu biti zelene? Strategije i izazovi“ organizovanom u saradnji sa magazinom Screen International govorio je i direktor Filmskog centra Crne Gore Sehad Čekić. U razgovoru su predstavljene incijative za umanjenje karbonskog otiska u filmskoj industriji, ali i naglašen značaj zajedničkih regionalnih i evropskih usaglašavanja u ovoj oblasti.

 

 

„Srce Sarajeva“ za najbolji film dobio je film „Konačna sloboda“ Sebastiana Miesea, dok je za najbolju režiju nagradu dobila Milica Tomović za film „Kelti“. U dokumentarnoj selekciji „Srce Sarajeva“ za najbolji film pripalo je Marti Popivodi za film „Pejzaži otpora“, dok je počasno „Srce Sarajeva“ dodijeljeno proslavljenom njemačkom reditelju Vimu Vendersu.

 

Detaljnije o nagradama i ovogodišnjim dobitnicima možete čitati ovdje.