Na nedavno završenom 28. Sarajevo film festivalu učestvovao je i značajan broj filmskih profesionalaca iz Crne Gore.

U programu CineLink Co-Production Market učestvovao je mladi crnogorski reditelj Ivan Bakrač sa projektom „Jugoslava“, dok je u programu CineLink Work in Progress svoj debitantski igrani film „Sirin“ koji je u fazi postprodukcije predstavio reditelj Senad Šahmanović. U sekciji Dealing With The Past učestvovao je mladi crnogorski reditelj Mladen Ivanović.

Na ovogodišnjem izdanju festivala prvi put je organizovan Producers Lab, program namijenjen profesionalnom usavršavanju mladih producenata, na kojem su učestvovali i producenti iz Crne Gore – Miljan Vučelić i Anja Sekulić.

 

 

U sklopu sekcije festivala Cinelink Industry Days, dodijeljena je nagrada koja nosi naziv Filmskog centra Crne Gore – Film Centre of Montenegro Cinelink Award, i to za projekat iz Turske „Hear The Yellow“ rediteljke Banu Sivaci. Nagrade je dodijelio i fond Eurimaž, Filmski centar Srbije i TV Arte.

 

 

Podsjećamo da je na ovogodišnjem programu Talents Sarajevo koji je posvećen mladim filmskim profesionalcima učestvovalo i nekoliko mladih filmskih profesionalaca iz Crne Gore: glumica Marija Labudović, reditelj Milorad Milatović i scenaristkinja Sara Đurović.

„Srce Sarajeva“ za najbolji film dobio je hrvatski film „Sigurno mjesto“ Juraja Lerotića, dok je za najbolju režiju nagradu dobila Marina Er Gorbač za film „Klondike“. U dokumentarnoj selekciji „Srce Sarajeva“ za najbolji film pripalo je Srđanu Keči za film „Muzej Revolucije“, dok je počasno „Srce Sarajeva“ dodijeljeno rediteljima Sergeju Loznici, Polu Šrederu i Rubenu Ostlundu, kao i glumcima Džesiju Ajzenbergu i Madsu Mikelsenu.

U sklopu programa Open Air svoju premijeru pred sarajevskom publikom imala je i crnogorska manjinska koprodukcija „Praznik rada“ reditelja Pjera Žalice, čiji je crnogorski koproducent „ABA Film“ iz Podgorice.

 

 

Detaljnije o nagradama i ovogodišnjim dobitnicima možete čitati ovdje.