34. izdanje Filmskog festivala Herceg Novi – Montenegro film festivala, održano pod sloganom „Suton, đir i film“, završeno je 7. avgusta svečanom dodjelom nagrada i projekcijom filma „Anet“ Leosa Karaksa. I ove godine je Filmski centar Crne Gore bio partner festivala.

Predsjednica žirija u selekciji dugometražnog igranog filma, glumica Tatjana Tanja Bošković, saopštila je da je Gran pri – „Zlatna mimoza“ za najbolji film dobilo ostvarenje “Oaza” reditelja Ivana Ikića, koje na hrabar i filmski inovativan način otvara jedan često zapostavljen svijet, sklonjen od očiju društva. Istom filmu je pripala i plaketa Zoran Živković.

Publici su se poklonili producenti filma, Marija i Milan Stojanović, scenografkinja Dragana Baćović, Tijana Marković, Marijana Novaković i Valentino Zenuni koji su tumačili glavne uloge. Nagradu je Zenuniju uručila Gordana Porobić Krcunović, poslovna direktorica Festivala i izvršna direktorica Javne ustanove kulture Herceg Fest, a plaketu je uručio Luka Živković, sin dugogodišnjeg producenta i direktora Festivala u čiju čast je ova nagrada ustanovljena.

 

 

Zlatna mimoza za režiju dodijeljena je rumunskom reditelju Radu Žudeu za ostvarenje „Baksuzni kres ili luda pornografija“, zbog bogatstva filmskog jezika u rješavanju odvažne, ali relevantne teme, i istraživanja neudobnih teritorija sa prepoznatljivom autorskom rukom. Žude je putem video poruke uputio riječi zahvalnosti Festivalu i pozdrave publici u Herceg Novom.

Dobitnik Zlatne mimoze za najbolju mušku ulogu je Erdžan Kesal za film „Potencijalni kandidat“, koji je glumačkim stilom pristupio svom karakteru i pričao jezik filma, doprinoseći da doživljaj bude i više nego stvaran, Kesal se obratio publici na Kanli Kuli video porukom. Osvrćući se na proteklu godinu kazao je da ona treba da bude opomena čovječanstvu i podsjećanje kako treba da se ponašamo prema prirodi.

Zlatna mimoza za najbolju žensku ulogu pripala je Ilki Gaši za ulogu u filmu „Košnica“, za izvanredno snažan performans portretisanja glavnog ženskog karaktera.

Savjet Festivala je odlučio da nagrada „Živko Nikolić“ za specijalni doprinos filmskom izrazu bude dodijeljena direktoru fotografije Savu Jovanoviću, zbog osobenog filmskog izraza primjenjenog u kompletnom stvaralačkom opusu. Savo Jovanović pozdravljen je glasnim aplauzom, a nagradu mu je uručio Petar Nikolić, sin velikog reditelja čije ime nosi ovo priznanje. Kako je istaknuto tokom ceremonije, Jovanović je u karijeri dužoj od 60 godina svojom posvećenošću, talentom, igranim i dokumentarnim filmovima, ali i dječijim emisijama i reportažama, kao umjetnik pokretnih slika bio nezaobilazna podrška nizu generacija reditelja, kao i putokaz mladim crnogorskim snimateljima i direktorima fotografije koji su od njega učili o kameri, kompoziciji, slici, ali i o životu, kolegijalnosti i neodustajanju od sebe i profesije.

Direkcija Filmskog festivala Herceg Novi i Centar film iz Beograda dodijelili su nagradu „Milan Žmukić“ za poseban doprinos afirmaciji festivala reditelju Gordanu Matiću, za film „Pucnji u Marseju“. Nagradu Gordanu Matiću uručili su Slobodan Vukšić iz Centar filma i Vojislav Kilibarda u ime direkcije Festivala.

 

 

Nagrada za najbolji studentski film otišla je filmu „Velika dostignuća“ reditelja Nikole Vučinića, studenta Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja. Nagradu je uručila predsjednica žirija studentske selekcije, Marija Nikčević, a preuzeo je producent filma Miljan Vučelić. Kako je žiri naveo, autor nam oslikava savremen i angažovan narativ, koji smješta u kadrove koji odišu teškim realizmom, gdje filmska slika preuzima na sebe veliki teret atmosfere, te nam kroz metaforu na našu lokalnu donosi jednu univerzalnu priču.

 

Sa dodjele nagrada

 

U ovoj kategoriji dodijeljena su i dva specijalna priznanja. Film „Tišina“ u režiji Mirune Minculescu sa Nacionalnog univerziteta za pozorište i film u Bukureštu, uspijeva da emotivno snažan narativ strukturira kroz diskretnu i sasvim nijemu gradaciju patnje dvoje ljudi, uz vješto i tehnički promišljeno korišćenje filmskog jezika, te se prema mišljenju žirija ubjedljivo kategorizuje van okvira studentskog rada. Ostvarenje „Pas i vetar“ u režiji Jovane Marković sa Fakulteta za medije i komunikacije u Beogradu odlikuju kongruentnost scenarija, režije i produkcije, rediteljka promišljeno razvija odnos glavnih likova koji nas vraća temama i idejama izvan tzv. nove normalnosti i uspješno realizuje projekat generacijskog filma.

 

Nagrada Adriatic Audience Award – nagrada publike u okviru zajedničke selekcije Mreže festivala Jadranske regije, koju čine Sarajevo film festival, Zagreb film festival, Festival autorskog filma Beograd i hercegnovski festival, biće dodijeljena nakon održavanja sva četiri festivala. Najbolji film biće odlučen sabiranjem glasova publike iz svih zemalja, a nagrada dodijeljena u novembru, na festivalu u Beogradu.

 

U toku festivala, organizovan je i okrugli sto posvećen budućnosti ovog kulturnog događaja od nacionalnog značaja, na kojem je, pored predstavnika FFHM-MFF i filmskog sektora, učestvovao i Sehad Čekić, direktor Filmskog centra Crne Gore.

Sa okruglog stola o budućnosti Filmskog festivala Herceg Novi

 

Filmski festival Herceg Novi publici je ove godine ponudio preko 50 filmskih ostvarenja, na tvrđavama Kanli Kula i Forte Mare, kao i u velikoj sali i amfiteatru Dvorane Park.

 

Pokrovitelji 34. Filmskog festivala Herceg Novi – Montenegro film festivala bili su Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta Crne Gore i Opština Herceg Novi, a izvršni producent je Javna ustanova kulture „Herceg Fest“.

 

Gordan Matić, direktor Filmskog centra Srbije i Sehad Čekić, direktor Filmskog centra Crne Gore

 

Sa koktela Filmskog centra Crne Gore i Filmskog centra Srbije