Peti Džada Film Fest svečano je zatvoren sinoć, 16. juna, projekcijom takmičarskog filma ”Balkan Noir” u Narodnoj biblioteci ”Radosav Ljumović” u 19h, a potom i revijalnim filmom ”Cinema Paradiso”, na Trgu nezavisnosti.

Ovogodišnje izdanje Džada Film Fest-a, u ruhu prvog Međunarodnog festivala debitantskog igranog filma u Crnoj Gori, obilježilo je 13 filmskih projekcija tokom sedam dana. U sedmici od 10. do 16. juna u sklopu takmičarske selekcije prikazano je sedam  debitantskih igranih filmova i šest revijalnih filmova na ulicama Podgorice. Svečanom zatvaranju su prisustvovali i gosti festivala, predstavnici debitantskih igranih filmova: Karlo Kalezić, Ana Vujadinović, Dražen Kuljanin, Ivan Salaj, Lucas Parnes i Hesus Serna.

Dobitnik nagrade za najbolji debitantski film na ovogodišnjem festivalu je film ”Iskra”, autora Gojka Berkuljana (režija) i Ane Vujadinović (scenario), dok je dobitnik nagrade za najboljeg debitantskog reditelja, dvojac Vlastimir Sudar i Nikola Mijović za film ”Granice kiše”. Dobitnici su nagrađeni sa po 1000 eura.

Osim svakodnevnih filmskih projekcija, na ovogodišnjoj Džadi, svi zainteresovani su imali priliku  da kroz progame ”Kafa sa…” i ”Masterclass: Master of Cinema” razgovaraju na temu filmskog stvaranja i kinematografije na Balkanu, kao i o filmskoj kritici današnjice sa predsjednikom žirija Hrvojem Hribarom i članovima žirija Miroslavom Momčilovićem i Ivanom Đurovićem.

Na Džadi je svake večeri publika imala priliku uživati u muzičkom programu, u okviru kojeg su nastupili bendovi Vis Tetra i Marija Božović Trio, kao i DJ Shar i SJ Serdar.

Džada je i ove godine nastavila da njeguje kulturu zelenog festivala, pa je tako organizator festivala, Link Creative Studio sa prijateljima i partnerima (Mtel, Zelenilo, NLB banka, Francuski institut, Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog grada) učestvovao u akciji ozelenjavanja u Centralnom parku na Pobrežju i Bulevaru Srđana Aleksića, poklonivši Podgorici 14 novih sadnica.