U okviru projekta Southeast European Factory (SEE Factory), u Sarajevu je završeno snimanje pet kratkih filmova koji će otvoriti ovogodišnji program Cannes Directors’ Fortnight 2019 (Quinzaine des réalisateurs).

Filmovi su snimljeni prema konceptu La Factory, koji potpisuju Dominique Welinski i Directors’ Fortnight. Rad na filmovima okupio je pet autorskih parova – pet autora/ki iz regiona i pet autora/ki iz svijeta.

Filmovi nastaju uz podršku filmskih centara iz regiona: Filmskog centra Srbije, Makedonske agencije za film, Filmskog centra Slovenije, Filmskog centra Crne Gore i Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, u saradnji sa Akademijom scenskih umjetnosti Sarajevo, a u produkciji Sarajevo Film Festivala (Obala Art Centra).

Filmovi će imati svjetsku premijeru u maju 2019. na filmskom festivalu u Kanu u sklopu programa Cannes Directors’ Fortnight 2019 (Quinzaine des réalisateurs).

Program SEE Factory vodi Dominique Welinski koja kaže da je cilj projekta da, pored povezivanja mladih autora da zajedno pišu i režiraju kratke filmove, ukaže na umjetnički izraz zemalja iz kojih se u svijetu ne prikazuje mnogo filmova.

“To je prvi put da možemo istražiti pet različitih zemalja, pet zemalja iz istog regiona. Od kad sam prvi put došla na Sarajevo Film Festival, prije par godina, sanjala sam da napravim SEE Factory u ovom regionu. To je postalo stvarnost i zaista želim da se zahvalim onima koji su to omogućili. Vać skoro mjesec dana imam priliku da radim sa mladim rediteljima iz Bosne, Slovenije, Srbije, Crne Gore i Makedonije, sa izuzetnim partnerima u produkciji, glumcima…”, kazala je Welinski, dodavši da sada imamo “pet divnih kratkih filmova, pet priča, pet različitih univerzuma sa zajedničkim duhom”.

Filmovi će biti završeni do kraja marta u Sarajevu. Oni su okupili međunarodnu glumačku ekipu – u filmovima glume Jelisaveta Seka Sablić, Mirjana Karanović, Mediha Musliović, Doroteja Nadrah, Marija Pikić, Andrea Aković, Lidija Kordić, Muhamed Hadžović, Boris Ler, Mladen Nelević i Jelena Kordić i drugi.

Crnogorski reditelj Dušan Kasalica, koji je sa rumunskom rediteljkom Teodorom Anom Mihai snimio film “Love Supreme” imaće priliku da predstavi svoj prvi dugometražni projekat filmskim profesionalcima Cannes Film Festivala i Marketa. Pored Kasalice i Mihai, tu je još osam reditelja kojima je SEE Factory projekat omogućio ovu značajnu prezentaciju.

Snimanje filma LOVE SUPREME (red: Dušan Kasalica (Crna Gora) i Teodora Ana Mihai (Rumunija / Belgija))

FILMOVI:

“LOVE SUPREME”: Dušan Kasalica (Crna Gora), Teodora Ana Mihai (Rumunija / Belgija);
“RED STAIN”: Urška Djukić (Slovenija), Gabriel Tzafka (Grčka / Danska);
“THE SIGN”: Eleonora Veninova (Makedonjia), Yona Rozenkier (Izrael / Švajcarska);
“MOMMY”: Maša Šarović (Srbija), Sharon Angelhart (Izrael);
“SPIT”: Neven Samardžić (Bosna i Hercegovina), Carolina Markowitz (Brazil).