Treće izdanje Balkan Film Marketa održano je ove godine od 2. do 6. oktobra u Tirani. Albanski, regionalni i evropski filmski profesionalci bili su učesnici ovog filmskog događaja koji su imali priliku da razmijene iskustva i dogovore nove saradnje kroz panel diskusije, okrugle stolove, prezentacije, sastanke i otvaranje mogućnosti za promociju i finansiranje projekata, uz istraživanje uslova za prodaju i distribuciju.

 

Filmski centar Crne Gore je bio partner Balkan Film Marketa koji se i ove godine bavio razvojem filmskih projekata, posebno kroz programske segmente Pitch Balkan i AlbaScript Plus. Ispred Filmskog centra Crne Gore, u Tirani je na BFM-u bio direktor Sehad Čekić, koji je bio jedan od učesnika panela na temu regionalnih filmskih centara i fondova.

 

 

U okviru programa Pitch Balkan na ovogodišnjem marketu, za učešće je bilo selektovano 15 projekata, od kojih 3 crnogorska: projekat “The Bay”/”Zaliv” reditelja Draška Đurovića i producenta Predraga Karla Kalezića, projekat “Face of Honor”/”Djeca” reditelja Nikole Vukčevića i producenta Milorada Radenovića, kao i dokumentarni projekat “Đina” rediteljke Sare Stijović i producenta Branimira Žugića.

 

Među nagrađenima našao se upravo crnogorski dokumentarni film “ĐinaSare Stijović. Ova ekipa je sa projektom “Đina” osvojila “Pitch Balkan 2019 – Best Documetary Pitch”. Pored ovog, nagrađeni su i projekti “I Love You More” kosovskog reditelja Erblina Nushija i producenta Lulzima Guhellija, koji je nagrađen za najbolji “pitch” projekta, kao i “La Casa d’Irene (No God No Master)”, francusko-grčka koprodukcija reditelja Loukianosa Moshonasa i producenta Emmanuela Chaumeta, koji je označen kao projekat sa najvećim produkcionim potencijalom.

 

 

Program Pitch Balkan bio je prilika otvorena za regionalne ili evropske filmske producente koji razvijaju prvi ili drugi dugometražni film ili dokumentarac koji će biti snimljen u regionu Balkana, a koji su već obezbijedili 10% budžeta. Pitch Balkan 2019 je dizajniran tako da pomogne autorima da, prije svega, unaprijede viziju projekta.

 

 

Program BFM-a uključio je i panel diskusiju “Apulia Film Commission and New Cross-Adriatic Initiatives”, upravljenu na saradnju regiona – Italija, Albanija, Crna Gora i Grčka. Na panelu su učesnici predstavili dosadašnje i razmijenili mišljenja o mogućnostima za realizaciju budućih zajedničkih projekata.

 

Jedan od panela u okviru trećeg BFM-a bio je i panel “Faces of Woman of Balkan Cinema” na kom je, kroz predstavljanje učesnica, bilo riječi o uspješnim praksama, profesionalnom djelovanju i značaju djelovanja žena filmskih djelatnica na području Balkana.

 

 

Balkan Film Market organizovan je u saradnji sa Albanskim filmskim centrom, pokrovitelj je Eurimaž, a partneri su filmski centri iz regiona, Ministarstvo baštine, kulture i turizma Italije i druge italijanske institucije. Kao partner na ovogodišnjem izdanju, Filmski centar Crne Gore iskoristio je priliku za predstavljanje crnogorske kinematografije, novih projekata u ovoj oblasti, aktivnosti institucije, lokacija za snimanje i slično.

 

Detaljnije o programu Balkan Film Marketa koji je juče završen u Tirani, možete naći u zvaničnom katalogu ovogodišnjeg izdanja.