Drugo po redu Zimsko izdanje, zajednički projekat vodećih regionalnih filmskih festivala okupljenih u Mreži festivala Jadranske regije: Festivala autorskog filma Beograd, Filmskog festivala Herceg Novi, Ljubljanskog međunarodog Film Festivala, Sarajevo Film Festivala i Zagreb Film Festivala, od 20. do 29. januara na platformi ondemand.kinomeetingpoint.ba donosi pet najnovijih uspjeha u kojima će publika moći uživati besplatno.

U programu su četiri dugometražna prvijenaca regionalnih autora: film Stric Andrije Mardešića i Davida Kapca, Garbura Josipa Žuvana, Da li ste vidjeli ovu ženu? Dušana Zorića i Matije Gluščevića i Jahači Dominika Menceja, te dokumentarac Muzej revolucije Srđana Keče.

Kao svojevrsno zagrijavanje za online program uoči početka Zimskog izdanja članovi Mreže organizovaće besplatne kino projekcije u svojim gradovima. ZFF će tako u petak 19. januara u 19 časova u MSU prikazati glumački tour de force Ksenije Marinković, film Da li ste videli ovu ženu?, koji od premijere na Nedelji kritike u Veneciji ne prestaje oduševljavati publiku i kritiku.

Da li ste vidjeli ovu ženu? nadrealistična je psihodrama fokusirana na temu identiteta, preciznije, na temu ženskog multiverzuma koji se želi osloboditi. To raslojavanje prati se kroz tri metamorfoze jedne žene (sve u izvođenju Ksenije Marinković) koja luta Beogradom i njegovim mračnim sokacima u potrazi za načinom da iskoči iz svoje kože. Filmska forma je slijedi, i sama se preoblikujući. Film je premijerno prikazan na Nedelji kritike u Veneciji.

Radnja filma Stric, intrigantnog trilera s Mikijem Manojlovićem, Ivanom Roščić, Goranom Bogdanom, Rokom Sikavicom i Kajom Šišmanović naizgled se odvija u Jugoslaviji, kasnih 1980-ih. Voljeni stric se vraća kući za praznike. Ponovo na okupu, porodica je usred božićnog ručka. Radosno druženje iznenada prekida poziv mobilnog telefona. Ipak nisu 1980-e, a čini se da nije ni Božić. Ubrzo postaje jasno da se za prepunom prazničnom trpezom, osim ćurke, nožem može rezati i napetost.

Potraga za slobodom u fokusu je filma Jahači o dvojici seoskih mladića koji se, nakon gledanja filma Easy Rider, prerađenim motorima upute na životnu avanturu prema Splitu. Jahači su istovremeno film sazrijevanja i film ulice, zanimljiv mozaik scena koje proizlaze iz svjetova dva najbolja prijatelja, ali i posveta određenom (bez)vremenu i prostoru. Uloge u filmu tumače Timon Šturbej, Petja Labovič, Anja Novak i Nikola Kojo.

Junaci filma Garbura, dvanaestogodišnjaci Nikola i Antonio najbolji su prijatelji koji žive u susjednim kućama. Zabavljaju se paljenjem karabita, a svoje nepromišljene poduhvate snimaju i objavljuju na Youtubeu, nadajući se milijonskim pregledima. Porodice su im već godinama zavađene i protive se njihovom prijateljstvu. Kada dođe vrijeme praznika, svađa između porodica će eskalirati i preliti se u odnos dvojice prijatelja. Uloge u filmu ostvarili su Franko Floigl, Mauro Ercegović Gracin, Ljubomir Bandović, Marija Škaričić, Ivana Roščić, Asja Jovanović i Zdenko Jelčić.

Muzej revolucije premijerno je prikazan na IDFA-i, obišao je brojne festivale te osvojio Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film. Od rađanja arhitektonske vizije Vjenceslava Richtera – muzeja posvećenog istoriji socijalističke revolucije prošlo je šezdeset godina. U ostacima napuštenog utopijskog projekta u Beogradu rađa se prijateljstvo između sedmogodišnje djevojčice i jedne starice. Kada grad započne brisanje svih tragova Muzeja revolucije, iz života djevojčice nestaju bezazlene igre i priče uz vatru.

Inspirisani uspješnim izdanjima Proljećnog izdanja, članovi Mreže festivala Jadranske regije pokrenuli su Zimsko izdanje sa željom da uz pomoć regionalne filmske platforme doprinesu uspjehu kvalitetnih domaćih ostvarenja i to u zimskom periodu kad svi više vremena provodimo ispred malih i velikih ekrana.

Filmovi će biti dostupni gledaocima iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore uz prethodnu registraciju na platformi ondemand.kinomeetingpoint.ba.

Mrežu festivala Jadranske regije podržava Potprogram MEDIA Programa Kreativne Evrope i Ambasada Švajcarske u Bosni i Hercegovini.

TRAILERI

PRESS MATERIJALI