Živopisna crnogorska komedija „Živi i zdravi“ stiže u domaće bioskope u prvoj nedjelji februara, a tim povodom objavljen je i prvi trejler filma.

 

 

Vjenčanje, tradicija, sukob novog i starog, ali i prelijepi ambijent Herceg Novog i primorja Crne Gore, okvir su ovoj dirljivoj i eksplozivnoj komediji u kojoj uloge tumače poznati glumci i glumice iz Crne Gore i regiona – Tihana Lazović, Goran Slavić, Momo Pićurić, Mirjana Joković, Goran Bogdan, Dragana Dabović, Snježana Sinovčić Šiškov, Dejan Đonović, Miloš Pejović, Sejdo Alijaj i drugi.

 

Komedija prati mladi par prije i tokom svadbe. Dinamičan i komplikovan odnos mlade, koja naprasno odustaje od udaje i mladoženje koji je na insistiranje oca primoran na ovaj čin, vjenčanje pretvaraju u farsu sa nizom neočekivanih obrta. Uzbudljiva situacija začinjena je pićem i dinamitom, baš kako tradicija i običaji nalažu.

 

Pretpremijera filma „Živi i zdravi“ zakazana je za 30. januar u Herceg Novom, zvaničnu bioskopsku distribuciju u Crnoj Gori film počinje sa premijerom u Podgorici 31. januara, dok je beogradska premijera filma zakazana za 6. februar.  Film je u novembru prošle godine imao svjetsku premijeru u glavnom takmičarskom programu međunarodnog filmskog festivala „A“ kategorije „Black Nights“ u Talinu.

 

Scenario i režiju potpisuje Ivan Marinović koji je publici poznat po debitantskom ostvarenju „Igla ispod praga“, filmu koji je 2016. godine bio crnogorski kandidat za nagradu Oskar i koji je obišao više od 50 međunarodnih filmskih festivala.

 

„Živi i zdravi“ je većinska crnogorska koprodukcija kompanije „Adriatic Western“ iz Herceg Novog, dok su koproducenti „Sense Production“ iz Srbije, „Analog Vision“ iz Češke, „Kinorama“ iz Hrvatske, „Krug Film“ iz Sjeverne Makedonije i „Spok Film“ iz Slovenije.

 

Film su podržali Filmski centar Crne Gore, Radio Televizija Crne Gore, Opština Herceg Novi, Portonovi rizort, Turistička organizacija Herceg Novi, kao i Filmski centar Srbije, Češki filmski fond, Hrvatski audiovizuelni centar, Filmska agencija Severne Makedonije, Slovenački filmski centar, Fond Eurimages, Kreativna Evropa MEDIA i SEE Cinema Network.