Crnogorska manjinska koprodukcija, dokumentarni film “Non-Aligned: Scenes from the Labudović Reels”, čiji je koproducent “Kino doo” iz Podgorice, osvojio je Zlatnu arenu u Puli za najbolju hrvatsku manjinsku koprodukciju. „Ovaj kompleksni film, bogat materijalima o ličnosti i povijesnom periodu kojim se bavi, na nov način osvjetljava nastanak Pokreta nesvrstanih i pozicionira važnost filmskog medija u kreiranju ugleda i obuhvatnosti tog pokreta. Inventivnim istraživačkim postupkom u koji upliće vlastita sjećanja i emotivne dojmove djetinjstva, redateljica zaokružuje i poentira stav o važnosti te velike političke ideje“, naveo je u obrazlođenju petočlani žiri 70. Pulskog filmskog festivala koji su činile glumica Nives Ivanković koja je bila i predsjednica žirija, zatim spisateljica i dramaturškinja Tena Štivičić, snimateljica Tamara Cesarec, producentkinja Maja Popović Milojević i rediteljka Snježana Tribuson.

 

Film “Non-Aligned: Scenes from the Labudović Reels” koji je podržao i Filmski centar Crne Gore, režirala je Mila Turajlić. Ovo ostvarenje je koprodukcija Srbije, Francuske, Crne Gore, Hrvatske i Katara. Film je nastao u produkciji beogradske kuće “Poppy Pictures”, u koprodukciji sa “Survivance” iz Francuske, “Kina” iz Crne Gore i “Restarta” iz Hrvatske.

 

Film je imao svjetsku premijeru u takmičarskoj selekciji 35. festivala IDFA u Amsterdamu, a podgorička publika je imala priliku da ga pogleda na otvarnju ovogodišnjeg festivala “Underhill”.

 

“U neistraženom filmskom depou u Beogradu, glavnom gradu bivše Jugoslavije, nalazi se zbirka filmova poznata kao “Labudović Reels”. Na njima su snimci afričkih i azijskih oslobodilačkih pokreta i revolucionarnih vođa koji su odredilli šezdesete godine prošlog vijeka. Kako to da arhiva tih revolucija leži na drugom kontinentu, zaboravljena u filmskoj arhivi? Odgovor na ovo pitanje vodi nas u priču iza snimljenog materijala, na intimno putovanje sa čovjekom koji ih je snimio”, navodi se u sinopsisu ovog filma.