14. izdanje festivala kratkometražnog filma Balkans Beyond Borders ove godine putuje u Crnu Goru, i to u Nikšić, gdje će biti održan od 11. do 14. oktobra, sa temom Edgetales.

“Postoji nit koja spaja sve priče jednu s drugom, pažljivo kreirajući svaku čvor po čvor, s namjerom da otkrije šta se krije ispod.” Tema Edgetales inspirisana je „bajkama“ koje pripovijedaju priče koje žele ponovo da artikulišu
i rekontekstualizuju pojmove „granice“, ograničenja i graničnosti, ličnih iskustava koja čine vidljivim ono što je skriveno i što se ne može vidjeti.

Na festivalu će biti prikazana selekcija kratkih filmova – edgetales – koji obuhvataju širok spektar pitanja i tema koje se često razmatraju na rubu društva, te predstavljaju različita iskustva iz balkanske regije. Ove odabrane priče podstakle su inspiraciju selektora, a biće prikazane u nikšićkom bioskopu Cinema 213.

Uz takmičarski program koji se sastoji od 33 filma, filmski stvaraoci će biti nagrađeni “BBB Best Prize”, “First Entry” i “Audience” nagradama i tri specijalna priznanja.

Program projekcija uključuje sekciju BBB Focus: Italija sa kratkim filmovima kustosa festivala kratkometražnog filma Villamare, sekciju BBB Beyond koja predstavlja međunarodni program, te sekciju BBB & Co: mladi kreativci – svježe ideje, u saradnji sa Školom filma sa Univerziteta Aristotel iz Soluna.

Publika, posjetioci i gosti su pozvani da 13. i 14. oktobra u prostorijama IPC Tehnopolis učestvuju u dvodnevnom događaju BBB Cine-Forum pod nazivom “Otkrivanje balkanskog filma: prošlost, sadašnjost i budućnost“, koji se razvija oko nastojanja da se istraži balkanska kinematografija, njen(i) identitet(i), prošlost i istoričnost, sadašnji izazovi i kreativne mogućnosti.

Aktivnosti se sastoje od okruglog stola Balkanski kaleidoskop: pogledi, kulturni identiteti i nijanse kroz kinematografiju, masterklasova i radionica o filmskom stvaralaštvu i pripovijedanju, gdje će publika, gosti i učesnici imati priliku da učestvuju u razgovorima i upoznaju se sa praktičnim pristupima filmskom stvaralaštvu.

BBB Cine-Forum se realizuje uz podršku Filmskog centra Crne Gore.

14. BBB Short Film Festival se ove godine u Crnoj Gori sa BBB organizacijom iz Grčke realizuje producentska kuća Protos Film, a festival je podržan od strane Ministarstva kulture i medija, Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma, Opštine Nikšić i Turističke organizacije Nikšić.