Ovogodišnje, 35. izdanje Filmskog festivala Herceg Novi – Montenegro Film Festivala biće održano od 22. do 28. avgusta, pod sloganom „Mi smo djeca filma“.

Publika će imati priliku da uživa u filmskim ostvarenjima u okviru pet selekcija, tri takmičarske – dugometražnog igranog, dokumentarnog i studentskog filma i dvije vantakmičarske – Kino Evropa i program Mreže festivala Jadranske regije.

Programska koncepcija ovogodišnjeg, jubilarnog izdanja fokusirana je na filmove regiona, u cilju svojevrsnog omaža osnivačima i prvom festivalskom izdanju. Sa ciljem da festivalski život bude vidljiv i vibrantan, filmovi će biti prikazivani na četiri lokacije na otvorenom: na tvrđavama Kanli Kula i Forte Mare, u dvorištu Kuće nobelovca Iva Andrića i amfiteatru Dvorane Park, ispred palate Burovina. Na ovaj način se nastavlja pozicioniranje festivala kao relevantnog kulturnog događaja za sve građane, ali i snažnog elementa bogatije turističke ponude, posebno imajući u vidu da su specifične lokacije na kojima se održava dio bogatog nasljeđa grada.

Selektorka programa igranog filma i programska direktorka Festivala je producentkinja Jelena Mišeljić, selektor programa dokumentarnog filma reditelj Sead Šabotić, selektorka studentskog filma scenaristkinja Maja Todorović, a ostvarenja u okviru programa Mreže festivala Jadranske regije selektovao je reditelj Ivan Bakrač.

Na Kanli Kuli biće prikazani filmovi selektovani u okviru takmičarskog programa dugometražnog igranog filma. Ovogodišnji fokus programa je na promociji regionalne kinematografije, posebno otvarajući prostor za filmove koji njeguju autentičan umjetnički senzibilitet, hrabar pristup društvenoj stvarnosti, filmskom jeziku i produkciji, sa akcentom na predstavljanju presjeka savremenih poetika i izraza. Kad je riječ o dugmetražnom filmu, netakmičarska selekcija je Kino Evropa, u okviru koje će na tvrđavi Forte Mare biti prikazani najuspješniji art-house dugometražni igrani filmovi etabliranih autora i autorki, odnosno filmovi prikazane i (ili) nagrađeni na
prestižnim evropskim filmskim festivalima.

Takmičarska selekcija dokumentarnog filma obuhvata 25 kratkometražnih dokumentaraca iz cijelog svijeta, favorizujući kreativne dokumentarce. Kreativni autorski pristup ima prednost nad temom, ličnostima, događajima, mjestima, pojavama ili idejama tretiranim u filmu. Program će biti održan u dvorištu Kuće Iva Andrića.

Takmičarska selekcija studentskog filma obuhvata kratkometražne studentske filmove (igrane, dokumentarne, ekperimentalne, animirane), autentičnog autorskog pristupa i hrabrih vizija. U selekciji se razmatraju škole iz Jugoistočne Evrope, sa posebnim osvrtom na akademije i fakultete iz regiona. Program će biti održan u amfiteatru Dvorane Park, ispred palate Burovina.

Mreža festivala Jadranske regije (Network of Festivals in the Adriatic Region) je prvi projekat ove vrste oko kojeg su se udružili Sarajevo Film Festival, Zagreb Film Festival, Festival autorskog filma I Filmski festival Herceg Novi, u cilju saradnje u programima i promociji najrelevantnijih regionalnih festivala. Mrežu festivala Jadranske regije podržala je Kreativna Evropa. Filmovi selektovani u okviru ovog programa biće prikazani na tvrđavi Forte Mare.

Pored filmskog programa, 35. izdanje Filmskog festivala Herceg Novi – Montenegro Film Festivala posvetiće posebnu pažnju pratećim, posebno edukativnim sadržajima, u cilju animacije nove publike, kao i promocije ukupne važnosti kinematografije.

Pokrovitelji 35. Filmskog festivala Herceg Novi – Montenegro film festivala su Ministarstvo kulture i medija Crne Gore i Opština Herceg Novi, a izvršni producent Javna ustanova kulture „Herceg-fest“.