Scenario za dugometražni igrani film “Komarnica” autorke Dušanke Belade sa Cetinja, selektovan je za učešće na prestižnoj radionici “Moj prvi scenarij” koji organizuje Zagreb film festival.

Radionica je namijenjena aktivnom individualnom radu na scenarističkom projektu uz vođstvo dvojice vrsnih mentora, odnosno script doctora. Od prijava pristiglih na poziv, odabrano je šest projekata reditelja, autora ili koautora koji rade na svom prvom scenariju za dugometražni film. Radionica je organizovana u saradnji sa Društvom hrvatskih filmskih reditelja i Institutom MIDPOINT.

“Politička elita dolazi u oronuo, siromašan grad kako bi predstavila projekat izgradnje hidroelektrane (HE) na zaštićenoj rijeci. U grad dolaze i evropski ekološki aktivisti kako bi spriječili građenje HE u prvoj ekološkoj državi na svijetu. Različita poimanja svijeta, savjesti i slobode u malome mjestu dovode do intenzivnih sukoba različitih interesa države, nevladinog sektora, medija, lokalnog stanovništva i stranaca. A tu su i neki lični konflikti”, navodi se u opisu projekta “Komarnica”.

Scenario je nastao na festivalu “Vrijeme stvaranja” koji u saradnji sa Filmskim centrom Crne Gore organizuje Radio-televizija Crne Gore.

Projekat Dušanke Belade, koji je trenutno u fazi razvoja, ući će u realizaciju sljedeće godine, u produkciji RTCG.