SEE Cinema Network – Mreža kinematografija Jugoistočne Evrope čija je Crna Gora članica od 2017. godine, dodijelila je sredstva za razvoj dva crnogorska projekta.

U kategoriji dugometražnog igranog filma podržan je projekat “Živi i zdravi” crnogorskog reditelja Ivana Marinovića, dok je u kategoriji kratkometražnog igranog filma podržan projekat “Sve je teklo sigurnim tokom” rediteljke Anje Jovanović. Oba projekta dobila su podršku u iznosu od 8.000 eura.

“Živi i zdravi” projekat je produkcijskih kuća Adriatic Western (CG) i Sense Production (SRB), koji je ranije podržan na konkursima Filmskog centra Crne Gore. Takođe, projekat je dobio specijalno priznanje na CineLink koprodukcijskom marketu (CineLink Co-production Market 2019) u okviru Sarajevo Film Festivala, te osvojio nagradu Krzysztof Kieslowski ScripTeast za scenario, tokom Kanskog filmskog festivala.

Takođe, projekat “Sve je teklo sigurnim tokom” rediteljke Anje Jovanović, produkcijske kuće Videa Production (CG), ove godine je podržan od strane Filmskog centra Crne Gore u kategoriji za sufinansiranje kratkometražnog igranog filma.

Mreža kinematografija Jugoistočne Evrope SEE CINEMA NETWORK ima za cilj da razvije saradnju između filmskih profesionalaca zemalja članica. U tu svrhu, mreža podržava razvoj internacionalnih koprodukcija (igrani filmovi) i proizvodnju kratkometražnih filmova (koje dijelom finansira).

Generalna skupština SEE Cinema Network održana je 7. novembra u Solunu, tokom trajanja 60. izdanja Thessaloniki International Film Festivala.

U okviru festivala, kao dio selekcije Crossroads Co-production Forum na industrijskoj sekciji AGORA, našao se i crnogorski projekat “Planeta 7693”, reditelja Gojka Berkuljana, prema scenariju Ane Vujadinović, a čiji je producent Marko Jaćimović. “Planeta 7693” bio je jedan od 15 selektovanih projekata, koji su od 5. do 9. novembra predstavljeni na Thessaloniki International Film Festivalu u okviru pomenute industrijske sekcije. Ovaj filmski projekat je prethodno podržan i na konkursima Filmskog centra Crne Gore.