Filmski centar Crne Gore bio je partner ovogodišnjeg izdanja međunarodnog industrijskog programa Kids Kino Lab, koji je posvećen razvoju scenarija i produkcijskim osnovama filmova i serija za najmlađu publiku. Cilj programa je podrška ambicioznim filmskim projektima za djecu, zasnovanim na najvišim umjetničkim i produkcijskim standardima evropske kinematografije.

Program u vidu višednevnih radionica, predavanja i prezentacija, realizovan je od 15. do 31. marta u online formatu, a domaćin radionica bio je Filmski centar Crne Gore. Saradnja sa programom Kids Kino Lab nastavak je aktivnosti Filmskog centra Crne Gore na unapređenju uslova u oblasti filmske edukacije, rada sa djecom i stvaranju novih filmskih publika, istakla je u svom obraćanju dobrodošlice, na početku sesije čiji je domaćin Filmski centar Crne Gore, Sanja Jovanović, menadžerka za programske politike i planiranje.

 

Prva sedmica Kids Kino Lab radionica bila je fokusirana na individualni rad i konsultacije u vezi sa produkcijom projekata selektovanih za učešće, nakon čega su uslijedili masterklasovi i prezentacije. Tokom trajanja radionice, polaznici su upoznati sa crnogorskom kinematografijom, aktivnostima Filmskog centra Crne Gore, kao i sa mnogobrojnim mogućnostima za saradnju. Predavanje na temu „Sistem koprodukcija i produkcijski servisi u Crnoj Gori“ održao je Sehad Čekić, direktor Filmskog centra Crne Gore, koji je predstavio glavne aktivnosti Centra, sa fokusom na mogućnosti realizovanja koprodukcija i finansiranja projekata putem javnih poziva za projekte koji su manjinske koprodukcije. Na predavanju je dat osvrt na uspješne crnogorske većinske i manjinske koprodukcijske projekte, kao i na trendove u regionu. Kroz prezentaciju prilično aktivnog sektora filmske produkcije u Crnoj Gori, Čekić je, takođe, predstavio i cash rebate sistem i postupak podnošenja zahtjeva za povraćaj sredstava.

Programe su, tokom sesija u januaru (JEF Festival, Antverpen, Belgija) i martu (Filmski centar Crne Gore, Podgorica, Crna Gora), kao što će biti slučaj i u narednom periodu, vodili renomirani scenaristi i producenti, poput: Filipa Lazebnika (scenarista filmova Dizni studija: Mulan, Pokahontas i dr), Kirsten Bonen Rask (dugogodišnja saradnica Lars fon Trira i Urliha Zajdla) i Ronalda Krušaka (njemački producent). Krušak je u okviru programa koji se realizovao u partnerstvu sa Filmskim centrom Crne Gore održao predavanje na temu „Razumijevanje filmskog posla“. Predavači i gosti bavili su se i pravnim pitanjima, poput ugovora i sporazuma o koprodukciji, kao i temom pripreme i realizacije dokumentarnih filmova.

 

 

U programu Kids Kino Lab 2021 našlo se 12 projektnih timova (scenarista i producent), među kojima je i crnogorski dugometražni igrani film „Planeta 7693“ reditelja Gojka Berkuljana, scenaristkinje Ane Vujadinović i producenta Marka Jaćimovića. Podsjećamo, projekat «Planeta 7693» podržan je na prvom konkusu za proizvodnju dugometražnih igranih filmova za djecu i omladine organizovanom od strane Ministarstva kulture i Filmskog centra Crne Gore.

Kids Kino Lab je inicijativa Odsjeka za edukaciju asocijacije New Horizons iz Poljske.

Ovim putem se Filmski centar Crne Gore zahvaljuje ekipi Kids Kino Lab na izuzetnoj saradnji.