Filmski centar Crne Gore jedan je od partnera drugog izdanja Al Jazeera Documentary Industry Days programa koji se organizuje u okviru festivala dokumentarnog filma Al Jazeera Balkans (AJB DOC) od 8. do 12. septembra u Sarajevu.

 

AJD Industry Days je platforma za razvoj dokumentarnih filmova koje ove godine okuplja 22 projekta u razvoju iz regiona Jugoistočne Evrope, Kavkaza, kao i Bliskog Istoka i Sjeverne Afrike, a nudi značajne koprodukcijske nagrade u iznosu od 65.000 eura, kao i mogućnost osvajanja partnerskih novčanih nagrada u ukupnom iznosu od gotovo 19.000 eura, te drugih dragocjenih nagrada u uslugama. Kao jedan od partnera, Filmski centar Crne Gore će ove godine prvi put dodijeliti nagradu Film Centre of Montenegro Balkan Star Award u iznosu od 5.000 eura za najbolji projekat u razvoju u selekciji „Balkan Stars“ koja broji 6 projekata, među kojima je selektovan i „Kontra-admiral“ crnogorskog reditelja i scenariste Mladena Ivanovića u produkciji kompanije „Artikulacija Film“ iz Podgorice i hrvatske kompanije „Restart“.

 

 

„Balkan Stars“ je regionalna i međunarodna koprodukcijska platforma koja ima za cilj istaknuti rad Al Jazeere Balkans i Al Jazeera Documentary Channel-a, kao i kasniji međunarodni razvoj relevantnih projekata. Ova kategorija odraz je raznolikog svijeta na današnjem Balkanu.

 

Pored selekcije „Balkan Stars“, na ovogodišnjem izdanju AJD Industry Days programa naći će se još dvije selekcije – „Main Pitch“ i „Work in Progress“ sa po 8 projekata. „Main Pitch“ je platforma namijenjena nezavisnim filmskim stvaraocima i produkcijskim kompanijama s projektima u ranoj fazi razvoja. Za njih će ovo biti prilika da dobiju sredstva za produkciju filmova i osiguraju podršku za njihovo emitovanje, distribuciju i prikazivanje širom svijeta. „Work in Progress“ predstavlja međunarodnu koprodukcijsku platformu za projekte i filmove koji će biti emitovani na Al Jazeera Documentary Channel-u, uz mogućnost emitovanja na drugim kanalima Al Jazeere, međunarodnim TV kućama i partnerskim platformama.

 

AJD Industy Days održaće se od 9. do 11. septembra. Tokom tri dana programa selektovani autori će predstaviti svoje projekte ekspertima iz svijeta filma i televizije, nakon čega će biti dodijeljene koprodukcijske i partnerske nagrade za najbolje projekte. Odluke o nagradama donijeće stručni žiri sastavljen od renomiranih producenata i predstavnika partnerskih institucija i organizacija, a ispred Filmskog centra Crne Gore ove godine će učestvovati Marko Eraković, savjetnik za međunarodnu saradnju i promociju.