Maida Kurgaš i Goran Kaluđerović iz Crne Gore dobitnici su stipendije za program stručnog usavršavanja u oblasti animacije pod nazivom „The Animation Workshop“  (3D Character Animation) – tromjesečnog programa koji se realizuje u okviru VIA Univerziteta u Danskoj.

Filmski centar Crne Gore nedavno je potpisao sporazum o saradnji sa jednom od najznačajnijih škola za animaciju u Evropi – VIA University College u Danskoj, u cilju podrške mladim i talentovanim autorima u Crnoj Gori iz oblasti animacije.

Za program „The Animation Workshop“ (3D Character Animation) selektovano je 14 polaznika iz različitih djelova svijeta, od čega dvoje iz Crne Gore. Program tokom tri mjeseca objedinjuje seriju predavanja, praktičnog rada i mini produkcije u oblasti 3D animacije likova, od ideje do realizacije.

 

 

Maida Kurgaš je diplomirani 3D umjetnik. Rođena je u Baru 2000. godine, gdje je završila osnovnu školu i opštu gimnaziju sa diplomom “Luča”. Edukovala se u okviru SAE Instituta u Beogradu, podržanom od strane Middlesex univerziteta u Londonu – smjer 3D animacija i Vizuelni efekti. Diplomski rad je radila na temu režije kratkog autorskog filma. Prisustvovala brojnim programima i predavanjima iz oblasti animacije i dizajna karaktera.

 

 

Goran Kaluđerović je diplomirao na Fakultetu za kulturu i turizam na Univerzitetu Donja Gorica, dok je trenutno završna godina osnovnih studija na drugom studijskom programu ”Film i mediji”, pomenutog Univeziteta. Dobitnik je stipendije Opštine u okviru Glavnog grada – Golubovci za 2020/21 i 2021/22. Reditelj tri kratkometražna igrana filma: ”Rastanak”, ”Doručak” i ”Osmišljeni vrt” sa kojim je učestvovao na nekoliko filmskih festivala, kao i jednog kratkometražnog dokumentarnog filma o kulturnoj baštini na prostoru Zete, ”Nedokučiva luča”. Profesionalno se bavi montažom i zaposlen je u TV Adria.

 

 

The Animation Workshop radionica jedna je od najznačajnijih u oblasti animiranog filma u Evropi. Animation Workshop VIA University koledža nalazi se na trećem mjestu na spisku 10 najboljih evropskih škola animacije (Top 10 European Animation Schools – 2021 College Rankings).

Ugovor o saradnji Filmskog centra Crne Gore i VIA University koledža iz Danske predstavlja značajan korak u razvoju i unapređenju sektora animacije u Crnoj Gori, te predstavlja nastavak aktivnosti Centra u ovoj oblasti.