Danas je održan sastanak predstavnika Ambasade Turske i Filmskog centra Crne Gore. Sastanku je prisustvovao Nj.E. Bariš Kalkavan, ambasador Turske u Crnoj Gori, Seda Özyalçın ispred Ambasade Turske, Aleksandra Božović, direktorica Filmskog centra Crne Gora i Marija Nikčević, savjetnica za međunarodnu saradnju i promociju.

Na sastanku je bilo riječi o otvaranju saradnje sa organizacijama i kompanijama iz Turske koje mogu doprinijeti napretku manje razvijenih podoblasti kinematografije u Crnoj Gori, poput animacije. S tim u vezi, dogovoreni su naredni koraci za 2024. godinu, pa se očekuju nove inicijative koje će unaprijediti znanje i vještine naših filmskih profesionalaca u ovoj oblasti. Bilo je riječi i o razvoju publike, najprije kroz edukaciju djece i mladih, a u vezi sa čim je planirana organizacija specijalizovanih programa za djecu u narednoj godini.

Pomenut je i nastavak saradnje sa Nacionalnom radio-televizijom Turske i programom „TRT 12 Punto“, najvećom platformom za razvoj scenarija i koprodukcije u Turskoj. Podsjetimo da su predstavnici Filmskog centra, zajedno sa crnogorskim producentima, ranije učestvovali na sastancima sa turskim rediteljima i producentima u okviru ovog programa, na kojima su se upoznali sa selektovanim projektima i razmatrali mogućnosti za saradnju na njihovom daljem razvoju.

 

Kalkavan, Özyalçın, Nikčević i Božović na sastanku

 

Direktorica Božović je goste iz Ambasade upoznala i sa mogućnostima koje, za potencijalne partnere iz Turske, pruža Filmski centar Crne Gore, pa je bilo riječi i o sistemu podsticajnih mjera za inostrane producente. Predočeni su bliži kriterijumi, način i postupak ostvarivanja prava na povraćaj dijela sredstava utrošenih u Crnoj Gori za proizvodnju kinematografskog djela, a pored toga, pojašnjene su i mogućnosti koje pruža Filmski centar kroz model sufinansiranja manjinskih koprodukcija. 

Na sastanku je dogovoreno da će se u narednom periodu precizirati oblici saradnje koja je u načelu dogovorena tokom današnje posjete Nj.E. ambasadora Kalkavana Filmskom centru Crne Gore.