DocsBarcelona Industry, međunarodni market koji okuplja i uvezuje autore i producente dokumentarnih filmova, objavljuje više poziva za prijave projekata i učešća na ovogodišnjem izdanju, koje će se održati u Barseloni.

Producenti i autori koji su zainteresovani za trening programe i aktivnosti vezane za nove modele finansiranja mogu se prijaviti putem ove platforme: DOCSBARCELONA&ME.

Od ove godine, DocsBarcelona Industry uvodi i programski segment New Tech Pitch, u saradnji sa Sónar+D festivalom.

DocsBarcelona Industry Forum biće mjesto gdje će selektovani učesnici biti u prilici da predstave svoje projekte  pred važnim profesionalcima iz oblasti produkcije, finansiranja filma, distribucije, prodaje iz cijelog svijeta. Forum će trajati od 6. do 10. maja 2024. godine.

DocsBarcelona Industry Forum čine četiri segmenta: Public Pitch, Rough Cut Pitch, Speed Meetings i New Tech Pitch.

–       Za Public Pitch, međunarodni tim selektora izabraće 10 projekata u fazi razvoja.

–       Za Rough Cut Pitch, biće izabrana 4 dokumentarna filma u rough cut fazi.

–       Za New Tech Pitch, biraju se 4 projekta koji uključuju rad sa novim tehnologijama.

Dodatno, tokom segmenta Speed Meetings, autori projekata će proći petnaestominutne sesije sa ekspertima iz industrije, a sastanci će biti organizovani za timove 20 selektovanih projekata.

 

Na DocsBarcelona Industry Training segmentu, ponuđena su dva trening programa, za one sa projektima u razvoju i one koji svoje dokumentarne filmove privode finalizaciji:

–       Artistic Consultancies je namijenjen onima sa prijavljenim rough-cut projektima , a koji će profesionalne konsultacije dobiti od eksperata među kojima su: Robert Goodman, Gitte Hansen i Emma Davie. Tue Steen Müller će povezati selektovane projekte sa mentorima i moderirati program.

–       Campus DocsBarcelona je trening laboratorija, dizajnirana da podrži oko 15 dugometražnih dokumentarnih filmova u fazi razvoja. Cilj programa je da promoviše projekte u razvoju i time pomogne njihovo finansiranje i sticanje međunarodne dimenzije.

Rok za podnošenje prijava je 29. januar 2024. godine.