Međunarodni koprodukcijski forum Kids Kino Industry 2022, održan je u hibridnom formatu od 27. do 30. septembra 2022. godine u Varšavi, tokom Kids Kino International Film Festivala. Filmski centar Crne Gore je i ove godine jedan od pratnera programa Producers LINK.

Forum je bio fokusiran na evropske projekte u razvoju, ranoj fazi produkcije ili u post produkciji. Program Kids Kino Industry foruma činile su konferencije, prezentacije, pitching sesije najzanimljivijih dječijih koprodukcija, ali i radionice o vođenju marketinških kampanja, distribuciji i programa koji analiziraju evropsko audiovizuelno tržište za djecu.

Kids Kino Industry i Cinekid tokom ovog mjeseca nastavljaju sa aktivnostima koje će ponovo okupiti učesnike programa Producers LINK – trening obuke za producente koji rade na audiovizuelnim sadržajima za djecu. Program je kreiran sa ciljem da stimuliše producente visokokvalitetnih sadržaja, panevropskih koprodukcija namijenjenih djeci. Među učesnicima posebnog dijela industrijskog programa Producers LINK, u grupi od 27 selektovanih učesnika, našla se i crnogorska producentkinja Marija Vlahović (ABA Film).

Vlahović je u vezi sa svojim učešćem na Producers LINK-u izjavila: “Ove godine sam bila dio Producers Link programa u okviru Kids Kino Industry i Cinekid-a u Varšavi. Radionice su bile opširne i prolazili smo etape od ideje do distribucije, sa najvećim osvrtom na publiku kojoj plasiramo sadržaj. Kroz konkretne primjere koji su već napravili uspjeh u Evropi, predavači, koji su bili nezavisni producenti, distributeri i scenaristi, pokazivali su nam načine na koje od same ideje projekta treba uključivati i publiku i na koji način treba plasirati sadržaj. Imali smo razgovore vezane za lokalne projekte kreirane samo za lokalnu publiku, govorili smo o streaming servisima za lokalni sadržaj, kako uz pomoć vještačke inteligencije možemo da kreiramo sadržaj za djecu i na koji način da uz pomoć iste dođemo do publike, kako da svoj sadržaj plasiramo internacionalno i koji su to streaming servisi u Evropi kojima možemo da ponudimo sadržaj. Studije slučaja, radionice, razgovori i konsultacije su se bavili kako animiranim filmovima i serijama, tako i dokumentarnim i igranim”.

 

Producers LINK 2022 – učesnici

 

Producers LINK ove godine u fokus stavlja razvoj projekta, finansiranje i marketinške aspekte filmskih projekata. Naredno sastajanje učesnika Producers LINK-a biće održano u okviru Cinekid for Professionals programskog segmenta Cinekid Festivala, koji će biti održan tokom oktobra u Amsterdamu.

 

 

Pored Filmskog centra Crne Gore, kao crnogorskog partnera na programu, tu su i Catalan Films, HAVC, German Children’s Media Foundation – KIDS Regio, Filmski centar Grčke, Kids Kino Industry, Nacionalni filmski centar Letonije, Nacionalni filmski institut Mađarske, Filmski fond Holandije, Norveški filmski institut i Slovački filmski institut. Partner programa je Ambasada Kraljevine Holandije u Poljskoj.

Detaljnije o ovogodišnjem izdanju foruma Kids Kino Industry, možete čitati na www.kidskinoindustry.pl

Kids Kino Industry, kao industrijski segment Kids Kino International Film Festivala kofinansiraju Creative Europe MEDIA program, Filmski institut Poljske, Ministarstvo kulture i nacionalne baštine Poljske i Ambasada Kraljevine Holandije u Poljskoj.