Program obuke SOFA, posvećen oživljavanju inovativnih projekata i novih nada u svijetu filma u regijama u kojima se nezavisna filmska scena bori da izgradi funkcionalnu infrastrukturu, za svoje sedmo izdanje selektovao je i jedan projekat iz Crne Gore. Radi se o projektu “Snovi na platnu” crnogorske producentkinje Drite Llolle.

Nakon povratka u svoj rodni grad 2016. godine, te osnivanja agencije za kulturnu produkciju, Drita Llolla je pokrenula inicijativu za otvaranje prvog arthouse bioskopa u Crnoj Gori u Ulcinju. “Snovi na platnu”, između ostalog, imaju za cilj ponovno uspostavljanje identiteta grada Ulcinja, kao multikulturalnog, multietničkog i multikonfesionalnog mjesta, kao i da podstakne revitalizaciju kulturnog centra u ovom primorskom odmaralištu.

Svojim jedinstvenim fokusom na Srednju i Istočnu Evropu, Njemačku (sjedište SOFA-e), Grčku, Izrael, Centralnu Aziju, republike Kavkaza i zemlje MENA regije, SOFA bira projekte koji promovišu i podržavaju filmsku industriju zemalja navedenih regija, produkciju i njihovo kinemtaografsko nasljeđe. U radionicama koje su prilagođene potrebama učesnika, uz pomoć odabranih, međunarodno priznatih mentora, SOFA pokreće projekte i karijere nove generacije filmskih stručnjaka koji će oblikovati budućnost ove industrije.

Pored projekta Drite Lolle, za sedmo izdanje SOFA-e izabrani su i sljedeći autori i njihovi projekti u razvoju:

–        Bionaut Kids – VOD platforma koja nudi animirane filmove za radoznalu djecu i roditelje u Češkoj i Slovačkoj, prva takve vrste u toj regiji. Za projekt je zadužen Premisl Martinek, koji donosi dugogodišnje iskustvo u filmskoj distribuciji i marketingu.

–        Forum za Nove Horizonte, gruzijske stručnjakinje za promociju i organizaciju događaja Medea Sharikadze, interdisciplinarni je događaj koji se planira održati na Međunarodnom filmskom festivalu CineDOC – Tbilisi u Gruziji 2021. godine. Stručnjaci iz različitih oblasti govoriće na temu “Kada se sadašnjost suočava s budućnošću”.

–        Viki Antanopulu se u toku svoje karijere snažno borila za podršku izvanrednim filmskim režiserima, debitantima iz Grčke i Gruzije, a radila je i za velike studije u Grčkoj i Velikoj Britaniji, kao i upravljala nevladinim organizacijama. Ona je razvila koncept za Attis – Bold Film Sales, boutique svjetsku prodajnu kompaniju.

–        Nagrađeni multimedijalni umjetnik Pavel Braila iz Republike Moldavije, ima za cilj da razvije moldavski AV sektor inicirajući prvi Međunarodni festival svadbenog filma na svijetu. Pored poljoprivrede i proizvodnje vina, vjenčanja predstavljaju trenutno najuspješniji biznis u Moldaviji.

–        Irena Gruca-Rozbicka, nagrađivana osnivačica poljskog časopisa FilmPRO, predstaviće uspješnu njemačku platformu za filmske profesionalce Crew United u Poljskoj i po prvi put omogućiti njenoj naprednoj filmskoj industriji jedan web-based mrežu koja će spojiti sve odsjeke uključene u procesu stvaranja filma.

 

SOFA radionice će u okviru izdanja za 2019/20. godinu biti realizovane kroz tri faze:

18 – 23. avgust, 2019. godine u Varšavi (Poljska)

25 – 30. april, 2020. godine u Tbilisiju (Gruzija)

15 – 19. septembra, 2020. godine u Vilnijusu (Litvanija)

 

SOFA – Škola za unapređenje filma je zajednički projekat Filmplus gUG (Koln) i Instituta za demokratske promjene (Tbilisi), koji finansiraju Ministarstvo za vanjske poslove Savezne Republike Njemačke i Creative Europe – MEDIA Program Evropske Unije. Radionicu koja se održava tokom 2019. godine u Poljskoj podržava Poljski filmski institut, Fondacija za poljsko-njemačku saradnju i Mazovia Varšavska filmska komisija. Pored toga, litvansku radionicu 2020. godine finansira Litvanski filmski centar.