Projekcijom novog dugometražnog igranog filma „Nebesa“ reditelja Srđana Dragojevića, svečano je otvoren novi, digitalizovani bioskop Doma kulture u Baru.

Otvaranju je prisustvovala direktorica Filmskog centra Crne Gore, Aleksandra Božović, koja se obratila prisutnima, izrazivši zadovoljstvo što je Centar, u saradnji sa Ministrstvom prosvjete, nauke, kulture i sporta, uspješno sproveo projekat digitalizacije bioskopske sale u Baru.

 

“Ovaj važan projekat, koji je, kada je u pitanju Bar, već dao važan rezultat u vidu savremenog bioskopa, podrazumijeva rešavanje pitanja neophodne infrastrukture kojom će se proširiti jaka mreža moderno opremljenih prostora za realizaciju prikazivačke djelatnosti. Ovim u prvom redu direktno utičemo na razvoj kinematografije u Crnoj Gori, posebno u onim opštinama koje do sad nijesu imale adekvatne uslove za razvoj filmske publike”, kazala je Božović. Ona je dodala da se ovakvim inicijativama utiče na jačanje filmske kulture, edukuje publiku, te kreira prostor za širenje kruga filmskih profesionalaca, koji, kako je istakla, već sad dostojno predstavljaju crnogorski film na svjetskim festivalima, marketima i industrijskim programima.

Otvaranju je prisustvovala i prof. dr Vesna Bratić, ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Crne Gore.

 

 

Dugometražni igrani film „Nebesa“ reditelja Srđana Dragojevića, koji je sinoć prikazan u novom bioskopu Doma kulture, imaće reprizne projekcije i 25. i 26. decembra u 18:00h. Film je crnogorska je koprodukcija, ranije podržana od strane Filmskog centra Crne Gore. To je koprodukcija Srbije, Njemačke, Sjeverne Makedonije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. „Nebesa“ su jedna od crnogorskih koprodukcija koja je podržana i od strane fonda Eurimaž.

Podsjećamo da su tokom ove sedmice, u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, nauke, kulture i sporta, u Filmskom centru Crne Gore potpisani ugovori o digitalizaciji prikazivačkih sala u centrima za kulturu i ustanovama kulture čak šest crnogorskih opština – Pljevalja, Plužina, Nikšića, Kolašina, Berana i Herceg Novog. Projekat digitalizacije prikazivačkih sala, čiji se dio rezultata već ogleda u radu bioskopa Doma kulture u Baru, nastavak je jedne od posebno značajnih aktivnosti kooperacije resornog ministarstva i Filmskog centra Crne Gore, ali i crnogorskih opština, čime se dugoročno doprinosi razvoju crnogorske kinematografije i njenom jačanju.