Filmski centar Crne Gore je u okviru CIRCE PLUS projekta prekogranične saradnje između Italije, Albanije i Crne Gore, organizovao trodnevni događaj u Kotoru koji je pored crnogorskih stručnjaka i producenata iz oblasti kinematografije okupio i mlade producente, predstavnike filmskih festivala, vizuelne umjetnike, distributere iz dvije italijanske regije Pulja i Molize, kao i učesnike iz Albanije, Sjeverne Makedonije, Srbije i Bosne i Hercegovine.

 

 

Na otvaranju događaja u u obnovljenoj zgradi Starog zatvora u Kotoru, sadašnjem Kreativnom habu u kojem su održane radionice i panel razgovori, direktorica Filmskog centra Crne Gore Aleksandra Božović je pozdravila okupljene učesnike i goste i istakla da je ponosna što je Filmski centar Crne Gore okupio toliko učesnika na jednom mjestu. „U okviru radionica koje se održavaju dva dana i na kojima će mladi producenti imati priliku da se upoznaju i predstave svoje projekte imaćemo priliku da svi zajedno radimo na jačanju međugranične saradnje“, zaključila je Božović.

 

 

Silvia Staffa, zamjenica ambasadorke Italije u Crnoj Gori, istakla je da joj je drago što na ovaj način u Kotoru mogu da podrže zajedničku inicijativu prekogranične saradnje između Italije, Albanije i Crne Gore. “Italija se uvijek trudila da bude aktivna na polju kulture i da je promoviše, što i radimo u Crnoj Gori već duži niz godina. Ovaj projekat je veoma dobar jer promoviše film, ali i ljepote naših država, i radi na uspostavljanju čvršćih odnosa među našim zemljama”, istakla je Staffa.

 

 

Igor Rakčević, direktor Direktorata za kapitalne investicije u kulturi i kreativne industrije u Ministarstvu kulture i medija, podsjetio je da prekogranični projekti predstavljaju oblik saradnje i mehanizme Evropske unije koji jako pomažu uspostavljanju dobrosusjedskih odnosa, ali i dijeljenju i širenju kulture. „Posebno je zadovoljstvo što se radionice odvijaju u Kotoru, gradu koji je uvijek u svojoj istoriji bio kapija kultura. Siguran sam da će učesnici imati ugodan i koristan boravak i da će se iskoristiti prilika da se kulture triju država prožmu još jedanput“, zaključio je Rakčević.

 

Drugog dana događaja Maša Marković iz Sarajevo Film Festivala i Vuk Perović iz Underhill Festa održali su radionicu pod nazivom „Moć networkinga – kako valorizovati sopstvene konekcije“, dok su doc. dr Edin Jašarović, dekan FDU Cetinje i mr Janko Ljumović, producent i profesor na FDU Cetinje, održali radionicu pod nazivom „Održivost i film – studija slučaja Crne Gore“.

 

Reditelj Miloš Škundrić je na svojoj radionici govorio o streaming platformama i nezavisnoj produkciji, dok  su radionicu pod nazivom „Novi mediji i film: moć gejming industrije“ održali Miloš Šćepanović iz „Yodo1 Games“, Kiril Gončarik iz „Nord Beaver“, Mihail Dadaev iz „FSTR“ i Judžin Tatonkin iz „Azure Games“.

 

Trećeg dana su za učesnike događaja organizovani individualni sastanci na kojima su razmijenjena mišljenja i ideje i uspostavljene nove veze među producentima i rediteljima iz Crne Gore, Albanije, Italije, ali i Bosne i Hercegovine i Srbije.

 

Podsjećamo da je CIRCE PLUS projekat nastao kapitalizacijom projekta CIRCE, koji je među projektima Interreg IPA CBC Italija-Albanija-Crna Gora na vrhu rang liste postupka kapitalizacije, koji je pokrenut u februaru 2022.

 

Projekat je započet u novembru 2022, a završava u aprilu 2023, i uključuje Apulia Film Commission Foundation kao nosioca projekta, Albanski nacionalni centar za kinematografiju, Filmski centar Crne Gore i regiju Molize kao partnere.