Filmski centar Crne Gore u saradnji sa Evropskom filmskom akademijom (EFA) uspješno je realizovao 12. po redu izdanje programa umrežavanja filmskih profesionalaca, pod nazivom A SUNDAY IN THE COUNTRY – Montenegro. Program je od 21. do 24. aprila održan na lokacijama u Baru i Sutomoru.

Program je namijenjen mladim filmskim profesionalcima koji su u prijatnom ambijentu imali priliku da se bolje upoznaju, razgovaraju o svojim projektima u nastajanju i razmijene iskustva, uspostave saradnju i planiraju eventualne zajedničke aktivnosti u narednom periodu.

Deset učesnika programa A Sunday in the Country, zajedno sa mentorima i predstavnicima Filmskog centra Crne Gore i Evropske filmske akademije, predstavili su se kolegama iz Evrope, a imali su priliku da prezentuju i svoje projekte i planove u vezi sa razvojem, produkcijom i plasmanom.  Tokom vikenda u Baru, učesnici su bili u prilici da kolegama pokažu i svoje dosadašnje filmove i audiovizuelne radove, a pored toga, bilo je vremena i za umrežavanje i relaksaciju.

 

 

Učesnici sa ovog programa nose samo pozitivna iskustva. “A Sunday in the Country je jedinstveno i inspirativno iskustvo kroz koje sam stekla prijatelje među kolegama i koleginicama. Razmjena znanja, dosadasnjeg rada i budućih filmskih projekata je umnogome doprinijela mom daljem profesionalnom razvoju i koracima u stvaranju svog filmskog opusa”, izjavila je rediteljka i producentkinja Gana Čomagić, jedna od polaznica programa.

Tadeusz Lysiak iz Poljske je takođe podijelio svoje impresije: “Hvala vam puno što ste organizovali tako nevjerovatno i inspirativno iskustvo za sve nas. Veliko hvala Filmskom centru Crne Gore i Evropskoj filmskoj akademiji. Ovo ću pamtiti do kraja života i nadam se da ćemo se ponovo sresti.”

 

 

Mentori na ovogodišnjem A Sunday in the Country programu bili su producentkinja Ada Solomon (Rumunija) i Jukka Pekka Laakso, direktor Tampere Film Festivala (Finska).

Učesnici programa A Sunday in the Country – Montenegro su: Carolina Cavalli (Italija), Mo Harawe (Somalija), Norika Sefa (Kosovo/Češka), Gana Čomagić (Crna Gora), Bojan Stijović (Crna Gora), Andrija Mugoša (Crna Gora), Charles Newland (Velika Britanija), Eleonora Veninova (Sjeverna Makedonija), Tadeusz Lysiak (Poljska) i Ceylan Ozun Ozcelik (Turska).

Učesnicima je predstavljen i program Film in Montenegro, koji ima za cilj promociju Crne Gore kao filmske destinacije, a koji je, ispred Filmskog centra Crne Gore, prezentovao Marko Eraković.

Projekat je organizovao Filmski centar Crne Gore u partnerstvu sa Evropskom filmskom akademijom. Koordinatori programa su Marija Nikčević (FCCG) i Sandra Leege (EFA).